Skip to main content

de maasberg

kasseienhelling in Elsloo (L)


Maasberg

Stuiteren en stoempen op de Maasberg

Guus Urlings

Kort en bondig

De Maasberg is onderdeel van het Rijksbeschermd dorpsgezicht Elsloo. Aan de Maasberg liggen meerdere rijksmonumenten evenals Op de Berg en aan de Dorpstraat.

Aan de voet van de helling ligt Kasteel Elsloo met een prachtig kasteelpark en aansluitend de unieke hellingbossen met talloze bronnen en beekjes.

De Maasberg en de daaropvolgende Dorpstraat en Raadhuisstraat zijn geplaveid met kasseien. Een Vlaming zal zeggen dat ze er zeer netjes bij liggen.

De Maasberg in Elsloo is voor wielrenners één van de bekendere hellingen in de gemeente Stein. 

De 'berg', in feite een kasseienhelling, was altijd vaste prik bij de Amstel Gold Race, als de eerste helling die de renners moesten beklimmen.

Sinds de Amstel Gold Race 2013 is de Maasberg geschrapt. In plaats daarvan wordt de iets zuidelijker gelegen Slingerberg in Geulle als eerste helling bedwongen. .

Andere koersen nemen de Maasberg wel nog in hun schema op, zo ook wielertoeristen van heinde en verre. Ook de Snijdersberg en Schieversberg in Geulle zijn populaire kuitenbijters bij coureurs en wielertoeristen

Stuiteren en stoempen op de Maasberg

Groots eerbetoon bij kleine helling


Nederlands enige kasseienklim

Met slechts 17 klimpunten zou je denken dat de Maasberg een niemendalletje is, maar niets is minder waar. Deze helling langs Kasteel Elsloo is Nederlands enige kasseienbeklimming! Met slechts enkele honderden meters klimmen zullen de Vlamingen hierom lachen, maar voor Nederlanders is dit een absolute parel.

De Maasberg start op Oostelijke kanaalweg langs het Julianakanaal. De geasfalteerde weg draait bij Kasteel Elsloo het dorp in en maakt direct plaats voor mooie kasseien. Na 200 meter zit het echte klimmen er al op en is het via de Dorpstraat en Raadhuisstraat vals plat over de kasseien.

Een fantastische beklimming om je fietsvrienden eens goed te verrassen. Bron: www.klimtijd.nl

Doorkomst peloton

Amstel Gold Race 2023. De eerste klim en alle coureurs zijn wakker geschud.

Het peloton wurmt zich door de vernauwing en over de kasseien.   

Foto: Lou Fredrix

maasberg

01

lengte en stijging

De totale lengte van de Maasberg en het daaropvolgend vals plat is ca. 600 meter. Maar het echte klimwerk is slechts 200 meter. Het stijgingspercentage varieert tussen 3,5% en 9% bij een hoogteverschil van ongeveer 25 meter.
In Vlaanderen lachen ze hierom, maar wij zijn trots op onze enige Nederlandse kasseienbeklimming.

02

Gebruikerservaring

De steentjes liggen er eigenlijk netjes bij, maar als je besluit de klim te gaan doen en je hebt een kunstgebit, doe er voor alle zekerheid wat Kukident onder, want het gaat rammelen en stuiteren.
Maar je kunt valsspelen: door de brede goot aan de rechterkant gaat 't een stuk makkelijker.
Echte coureurs vinden dat de Maasberg alleen de benen wakker schudt...

03

3 sterren voor de Maasberg

In het boek "Koersen over Kasseien en Kiezelstenen in Nederland" van Martijn Sargentini krijgt de Maasberg 3 sterren.
"‘Een Kemmel- of Koppenberg is dit hellinkje niet, maar wie nietsvermoedend beneden de bocht in gaat en niet op tijd terug heeft geschakeld, is de klos...’, luidt het oordeel van de schrijver.

04

Aangestampt grind

Sjefke Janssen heeft de tijd nog mee gemaakt dat de Maasberg semiverhard was, bedekt met niet veel meer dan een laag aangestampt grind. Het is dat het gemeentebestuur van Elsloo het in 1975 een aardig idee vond om het straatje in de historische kern van het dorp met natuursteen te beleggen. Anders was de Maasberg nu gewoon een steil straatje geweest als zoveel andere in Limburg.

Vragen, opmerkingen, toevoegingen etc.

Partners